woensdag 16 februari 2011

De dieven van de nacht

We hebben Fort Lauderdale alweer achter ons gelaten, maar wat was het een tour om er te komen. Van half acht dinsdagochtend tot vijf uur woensdagochtend (al noemden ze dat hier dinsdagavond elf uur, maar maak dat mijn lichaam maar eens wijs) hebben we rondgehangen op vliegvelden en in vliegtuigen. Goed ze deden er in de tijd van Columbus langer over om van A (Amsterdam) naar B (Amerika) te komen, maar dan hadden ze maar een paarhonderd jaar later geboren moeten worden, eigen schuld.
Als je dan net de slaap hebt gevat, vindt een Amerikaanse treinmachinist het nodig om Amerikaanse treingeluiden te laten horen. En niet  een keer, maar bij herhaling en steeds langer hangt hij aan de luchthoorn. Weg slaap. Dan, voor dag en dauw, komt heel Florida te leven. En allemaal rijden de Floridanen onder ons hotelraam door met hun acht- of meer cilinders. Maar goed, niet geklaagd, vandaag begint de reis waar we al een poosje hevig naar uitkijken.


Met twee schepen lagen we in de haven Port Everglades, de haven van Fort Lauderdale. Alleen de Emerald Princess en de Noordam hebben deze doordeweekse woensdag tot uitvaardag gekozen. Waar de Emerald Princess naartoe gaat, weet ik niet. Maar wij hebben de steven naar Sint Maarten gericht. Een van de vier landen die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nedefrlanden.Nou ja, landen: ik heb begrepen dat Sint Maarten niet meer is dan een boven het water uitstekende puist, die dan ook nog eens moet worden gedeeld met Frankrijk.
Nog maar net buitengaats doet de Noordam wat ik tot nu toch op geen van de HAL-schepen heb ervaren: ze schommelt. En niet zo zuinig ook. Maar het voelt wel lekker aan. Het zal wel meehelpen om vannacht de schade van de afgelopen dagen in te lopen. Hoewel: de dieven van de nacht slaan toe. De nacht wordt vannacht een uurtje korter, we gaan een andere tijdzone in. Dat kan er ook nog wel bij. Ik weet niet of wij morgen bij het krieken van de dag opgewekt fluitend naar de gym zullen gaan. Maar dat onthullen we in onze volgende aflevering. Als we  ooit nog wakker worden...

Gary T'to speelde aan boord en maakte indruk